PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Рационалният ум

Рационалният ум

  1. Рационалният ум
  2. Успокояване на рационалния ум
  3. Осъзнаване на рационалния ум
  4. Дзен-учителя и младата ученичка

Дзен-учителя и младата ученичка

Един дзен-учител имал за своя ученичка красива млада жена. Тя забременяла и набедила учителя си, че е баща на детето й. Когато то се родило, семейството й възмутено занесло бебето при дзен-учителя и го обвинило, че се е възползвал от красивата си млада ученичка. Единственият му отговор бил: „Хм, така." Те оставили детето при дзен-учителя, който с радост се грижел за него и часове наред прекарвал, забавлявайки се с него. След около година младата жена се разболяла сериозно и не желаейки да умре с тази измама, тя признала на семейството си, че истинският баща бил млад мъж, който живеел наблизо. Майката и бащата незабавно отишли при учителя, искрено се извинили и помолили да си вземат бебето. Дзен учителят им дал бебето и казал: "Хм, така".

Когато го обвинили първия път, рационалният ум на дзен-учителя не се поддал на веригата от его-задвижвани аргументи и не започнал да отрича, че е бащата, да протестира, че е обвинен несправедливо, заплашвайки да разкаже на хората за лъжата, хвърлена върху него, и т. н. Той разбрал, че майката и бащата на младата жена не биха повярвали на думите му пред думите на бременната си дъщеря. Той просто видял, че те не са отворени и не искат да изслушат неговата гледна точка. Те не го попитали дали е извършил това, обвинително му казали, че го е извършил. И така, дзен-учителят просто действал според житейската пиеса и не изразил нито съгласие, нито несъгласие. Той останал в състояние на покой на висшето съзнание и се радвал на онова, което следвало да стане - бил в състояние да се чувства добре с бебето за известно време. Когато родителите отново се върнали и се извинили за фалшивото обвинение, рационалният му ум не отбелязал: „Аз можех да ви кажа, но вие не бихте ме чули". Учителят просто осъзнал спокойно, че сега те са разбрали грешката си и че няма какво да се каже. Той можел да продължи да се радва на новото действие на пиесата.

Тази история не ви съветва да не изразявате никога мнение за нещата в различните житейски ситуации. Тя просто ви казва, че когато сте осъзнати, вие имате избора дали да влезете в дискусия или не, защото знаете предварително дали аргументът ще донесе на вас и на другия повече любов и единство, или това би ви разделило. При дадените обстоятелства отговорът на дзен-учителя е бил най-подходящият за създаване на сближаваща хармония, която би могла да бъде постигната в подобна ситуация. По-късно той охотно и с обич дал детето без обвинения. Мнозинството от хората, с които влизате във взаимоотношения, ще бъдат по-отворени от родителите на забременялата девойка. Обикновено на това ниво вие ще сте способни да прилагате Седмия Път, който ви учи да се отворите напълно спрямо другите хора. Но използвайте също и Деветия Път, за да откриете себе си по един концентриран, спокоен и любящ начин.

Постигайки умението да се идентифицирате все повече с вашето осъзнатост, вие ще откриете, че рационалният ви ум става полезно средство, което по някакъв начин действа съвместно с другите ви сетива. В съгласие с натрупаната ви памет, именно сетивата ви създават хипотези, теории, догадки и вероятности. Ясно ви е, че както очите или ушите ви могат да ви подведат, така и рационалният ви ум може да го стори.

След като издигнете зависимостите си до предпочитания, вие ще откриете, че сетивата ви и рационалният ви ум ще се объркват в по-малка степен и ще се сработват по-добре, за да ви помагат. Тогава ще можете да се радвате на изконното си право на човешко същество. Вие ще бъдете владетелят на вашите емоции, на вашето Его и на рационалния ви ум. Това е една от най-големите привилегии за всяко човешко същество. Може да е прекрасно да нарисувате хубава картина, да издигнете високи здания или да напишете велик роман. Но да се превърнете във водачи на самите себе си е дори по-висш принос - за цялото човечество, и за вас самите. И от тази гледна точка всяко ваше постижение в живота ще бъде по-хармонизирано с енергийния поток на света.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...