Назад до Рационалният ум

Рационалният ум

  1. Рационалният ум
  2. Успокояване на рационалния ум
  3. Осъзнаване на рационалния ум
  4. Дзен-учителя и младата ученичка

Осъзнаване на рационалния ум

За да съзнаете действието на рационалния ум, отчуждаващ ви от хората, нужно е да наблюдавате „ефекта на верижната реакция". Нека предположим, че ви е приятно да бъдете с даден човек и има много общи неща, които ви притеглят един към друг. После допуснете, че една силна ваша зависимост пробужда гнева ви и вие изтръгвате този човек от сърцето си. Докато не успеете да преодолеете бързо тази зависимост и да я прозрете съзнателно, ще откривате как отношението ви на отчуждение, пораждано от вашата зависимост ще се разпростре канцерогенно и ще Ви кара да сте критични спрямо този човек и по други начини, нямащи нищо общо с първоначалната зависимост. Рационалният ви ум просто „проституира" със себе си по отношение на несъзнателното поведение на Его-то и зависимото ви програмиране. Вие ще изпитате разделение и отчуждение към този човек по някакъв начин. Рационалният ви ум ще направи проверка обратно във файловете на паметта и ще се залови да ревизира миналите събития, за да „хвърли нова светлина върху тях" с намерението да заяви, че отношенията ви наистина не са били тъй чудесни, както е изглеждало навремето. Умът внимателно ще разисква отново и миналото, и настоящето в светлината на останалите ви пристрастия за сигурност, усещания и власт и ще е склонен да превърне малките неща в грамадни, разделящи „проблеми".

Например да допуснем, че Том и Мери са съпрузи и отношенията им са изключително любящи и светли. Да предположим, че се налага Том да замине на бизнес-конференция за едно денонощие в град, отдалечен на хиляда мили. Тъй като ще е зает през цялото време, той предпочита да не води Мери със себе си. Да допуснем, че Мери се е пристрастила към идеята да замине на това пътуване заедно с Том. Нейният център на властта изисква Том да не я оставя сама вкъщи за цяла нощ. Докато Мери не осъзнава какво извършва спрямо себе си с този емоционално поддържан модел, рационалният й ум може да й подхвърли, че Том е отегчен от нея, че желае приключение с друга, че Том се отправя на важно пътуване и не я обича истински, че остатъкът от съвместния им живот вероятно ще е помрачен от това, че Том все по-често ще я оставя сама в къщи, че може би се притеснява от нея и не иска колегите му да я виждат и т. н., и т. н. Нямат край безсмислиците, които рационалният ум може да подхвърли за уловка на Его-то. Личността, която расте към висшето съзнание, се учи да отхвърля тези нелепи съмнения и да не позволява на рационалния ум да задвижва каквито и да са негативни емоции. Може да ви се наложи да изпитате поредица истински битки с вашия ум, за да отстоите трезвото си съзнание.

Както всяка сложна машина, рационалният ни ум би могъл чудесно да съдейства за позитивното ни самовъзприемане, ако схващаме достатъчно добре неговите ограничаващи и проблемни сфери. Техниките на Пътя на Живата Любов ще ви позволят да станете експерти по „уцелване на грешки", така че рационалният ви ум да може да работи за вас, а не против вас. Умът ви е майстор, когато трябва да докаже, че вие сте „прави", а другият е крив". Но за да се превърнете в осъзнато, любящо и удовлетворено същество, не е достатъчно да бъдете „прави"  . Вие може да сте „прави" в личните договорености и в изиграването на социалните си игри, и да живеете напълно нещастен, отчужден и злочест живот. Всички ние познаваме хора, които са „прави" почти през цялото време но животът на тези хора не действа по посока на щастието. Много по-пълнокръвно е да бъдеш обичан, отколкото да бъдеш „прав ". Любовта носи повече щастие, отколкото ефективност. Често е по-добре да предоставиш на другите пространството да открият собствените си грешки или да позволят естественият ход на житейските събития да им покаже къде е нужна промяна. Ако някой ви помоли за мнението ви дали е прав, вие би трябвало да се отворите изцяло и да му откриете благодатта на вашите мисли и чувства. Но всеки път, когато убеждавате хората, че вие сте прави, а другите не са, всеки спор тук просто означава, че сте попаднали в клопката на рационалния си ум и несъзнателно и механично проявявате своите зависимости за сигурност, усещания и власт.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...