Назад до Седемте центъра на съзнанието

Седемте центъра на съзнанието

  1. Седемте центъра на съзнанието
  2. Център 1: Сигурност
  3. Център 2: Усещания
  4. Център 3: Сила
  5. Център 4: Любов
  6. Център 5: Изобилие
  7. Център 6: Осъзнатост
  8. Център 7: Космично съзнание

Център 1: Сигурност

Кое е онова, което ви кара да се чувствате сигурни? Кое ви кара да се чувствате несигурни? Отговорът ви на тези въпроси е навярно подвеждащ, тъй като чувствата ви за сигурност са създадени от вашето емоционално програмиране от всичко онова, което си казвате вътрешно. Външните условия на живот не ви принуждават да се чувствате сигурни или несигурни. Те само задействат вашето вътрешно програмиране. Някой може да изпитва сигурност, без изобщо да има пари. Друг може да се чувства несигурен с милион долара в банката.

Центърът на сигурността автоматично задейства чувствата на страх и безпокойство, когато външният свят не следва програмата на вашата сигурност. Наблюдавайте колко много време изразходвате в неприятни усилия за постигане на условия, за които си казвате, че са ви нужни, за да се чувствате сигурни. Центърът на сигурността на съзнанието е много алчен и здраво задържа развитието на съзнанието ви от по-висшите центрове.

Вие ще се измъкнете от капана в това първо ниво на съзнанието, ако започнете да разбирате, че чувствата ви на сигурност или несигурност са дължат на емоционалното ви програмиране, което сте приели от зависимостите на хора, повлияли ви преди вашето ментално и физическо съзряване. Ще забележите също, че е невъзможно да притежавате достатъчно от всичко, което ви носи сигурност. Има опасност да заприличате на плъха, който се втурва колкото може по-бързо във въртящата се клетка. Няма начин да се добереш там чрез бързане или чрез стремеж. към по-голяма ефективност.

Парадоксалното е, че вероятно бихте били по-защитени, ако не преживявате повече страх в живота си, докато не попаднете наистина в ситуацията на оцеляване в джунглата, изправени лице в лице с необходимостта от незабавното бий се или бягай. Вие ще сте далеч по-защитени, ако съзнанието ви замести емоционалния отклик на страх. Например ако желаете да пресечете оживена улица, вие повишавате вероятността да бъдете наранени, щом се страхувате да не ви блъсне някой от забързаните автомобили. Ще бъдете най-защитени, ако просто осъзнаете факта на натовареното движение и спокойно изчакате на бордюра до прекъсване в трафика. Когато това стане, без обидното изживяване на страх, параноя или стрес, вие спокойно и мирно пресичате улицата. Ако не осъзнавахте напълно какво става, когато ви удари кола, (както е при малкото дете), страхът би бил полезен, за да ви накара да осъзнаете цялата ситуация. Но след като сте достатъчно възрастни, за да имате представа за различните фактори на ситуацията, откликът със страх ви прави още по-нервни и по-невъзприемчиви, влага енергията ви в допълнителен стрес и пречи на радостта ви тук и сега.

Любящата личност
живее в един любящ свят.

Враждебният човек

живее във враждебен свят.

Всеки срещат е ваше огледало.

Интересно е да се отбележи, че през голямата част от настоящия ви живот на възрастни, изживяването на несигурност и страх винаги се асоциира с „бъдещето" на рационалния ви ум. Ще изпитвате загриженост и опасения какво би се случило по-нататък. Склонни сте да забравяте, че във всички ситуации, през които сте преминали през последната година, вие сте били тук и сега, способни да се справите с тях по един или друг начин. Ако погледнете назад към всички „заплахи" през последната година, възможно е да разберете, че страхът или чувството за несигурност не са ви били потребни, за да осъществите оптималното в отговор на всяка ситуация на вашето житейско тук и сега. Всъщност, целият страх и опасения, които сте изпитали, просто са прахосали енергията и потенциала ви за щастие. Някои от нас успяват дори да убият цялата радост от настоящето, безпокоейки се за бъдещето. Ако има нещо, което ви е нужно, за да се чувствате по- сигурни в бъдещето си, заемете се и го направете. Това е същността на действието тук и сега. Но ако не можете да направите нищо, оставете играта да протича от екрана на вашето съзнание. Кажете си, че ако проблемът се явява като реалност тук и сега, вие разполагате с нужната ви енергия, възприемчивост и любяща помощ, за да отвърнете на това по оптималния начин. Ако работите върху препрограмиране на зависимостите си за сигурност, използвайки Методите на Живата Любов, вие можете да придобиете достатъчно осъзнатост, така че никога отново да не преживявате страх в живота си. Това е началото на „свободата".

Центърът на сигурността е толкова самотно ниво на съзнанието! Когато сте затормозени от стремежа към онова, което смятате за ваши „защитни нужди", вие ставате по-изолирани спрямо хората, отколкото на някое друго ниво. И енергията ви там ще бъде най-ниска. Когато сте пренатоварени със сигурност, вие сте уловени в субектно-обектните взаимоотношения с другите. Така създавате „другите" като обекти, които да ви помагат да се чувстваше пo-сигурни, или като обекти, които да нападате, понеже застрашават вашата сигурност. На нивото на сигурността вие не можете да обичате „другите", тъй като това ниво поставя дистанция между вас и останалите хора. Ако съзнанието ви е обсебено от това ниво, можете да спите от девет до дванадесет часа на ден и все да се оплаквате, че сте уморени. Когато не сте повече впримчени в центъра на сигурността на съзнанието, вие може да спите по-малко от шест часа в денонощие и да се чувствате енергични и възстановени.

Вие усъвършенствате нивото на сигурността, развивайки задълбочаващото се разбиране за това как жаждата ви за „сигурност" е просто въпрос на вашето емоционално програмиране. Това е капан, който сте създали в собственото си мислене. Вашите чувства за несигурност не са непременно функция на различни хора, неща и обстоятелства край вас. Ще започнете да разбирате, че животът ви тъкмо сега е това, което е. И ако елиминирате моделите си на зависимост за това как би трябвало да стоят нещата, вие ще разполагате винаги с достатъчно, за да се чувствате добре точно тук и точно сега.

Ако предпочитате да извършите промени в живота си, това може да стане далеч по-ефективно, като преобразите старото програмиране, което ви прави несигурни. Когато съзнанието ви започне да оперира все повече в Центъра на Любовта и в Центъра на Изобилието, вашето висше съзнание ще ви направи способни да се влеете в ситуации, предлагащи ви истинска сигурност, каквато нискосъзнателните ви усилия за „сигурност" никога не биха ви дали. Защото действителната сигурност лежи само в любовта и в потока, които ще откриете чрез висшето съзнание. Самото висше съзнание никога не може да бъде открито в манипулирането на хората и нещата край вас.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

луд
Където ви видим там ще си плюете зъбките, сектанти гнусни. Всички ви знаем на кого слугувате. Давайте си парите на измислени "гурута" да си пълнят гушите от Вас. Жалки хора сте вие и добре, че сте се "отъждествили" с това течение, такива в обществото не ни трябват, живейте си по паланките
Ира Занкова
Да четеш и мислиш е едно,да го преживееш и приемеш съвсем друго.Света и ти хем сте същите,хем нямате нищо общо с преди...! Само не разбрах....кой знае...кой знае ?
Ili
Syper
mitko
brawo..
Виж още отзиви
Коментирай
loading...