Назад до Седемте центъра на съзнанието

Седемте центъра на съзнанието

  1. Седемте центъра на съзнанието
  2. Център 1: Сигурност
  3. Център 2: Усещания
  4. Център 3: Сила
  5. Център 4: Любов
  6. Център 5: Изобилие
  7. Център 6: Осъзнатост
  8. Център 7: Космично съзнание

Център 2: Усещания

Човек, който е обсебен от центъра на сигурност на съзнанието, си казва: „Аз мога да бъда щастлив само ако мога да се почувствам сигурен". Обаче след като се почувства по-сигурен, той открива, че това не е достатъчно истинско. Тогава започва да смята, че ако може да се погрижи хората и нещата в живота да му доставят постоянно разнообразни красиви усещания, той би бил щастлив.

Ако сте като повечето хора, сексът може да е най- търсеното усещане. Начинът на живота ви може да бъде организиран така, че да ви осигурява сексуални преживявания. Хората, с които избирате да бъдете, дрехите, които купувате, домът, в който живеете, и начинът ви на говорене, мислене и действие вероятно ще се определят от онова, което ще ви направи притегателни за сексуалните партньори, които желаете най-много. Това е известно като субектно-обектен секс, където вие сте субектът и третирате „другите" в живота ви като сексуални обекти.

Няма нищо лошо това да се прави, с изключение, че реагирате на нивото на съзнание, което не е способно да ви осигури щастие. За секса никога няма „достатъчно". Вие бивате настроен само към една малка част от себе си и дори към още по-малка част от другите. Те не откликват спрямо вас като към цялостна личност и вие не им отговаряте като на цялостни личности. След прелестния сексуален танц и двамата наистина чувствате повърхността на подобно субектно-обектно отношение. Чувствате, че нещо не е наред, дори и да не знаете точно какво е то. Понеже няма значение какво количество оргазми сте преживели, те никога не са достатъчни. Дори ако бихте постигнали дузина кулминационни изживявания за ден, животът все тъй би изглеждал празен. Защото това второ ниво на съзнанието може да създава само приливи на удоволствие и дълги периоди на незаинтересованост и скука.

Усещанията, дори и приятните, не могат никога да ви направят щастливи, ако щастието ви зависи от тях. Вие се оказвате управлявани, объркани, понякога заситени, но не и настроени към протичащия миг на живота, преследвайки усещане след усещане. Но същите тези усещания могат да бъдат изцяло, тотално изпълнени с радост, след като съзнанието ви повече не е прикрепено към това второ ниво. Когато съзнанието ви е основно настроено към Центъра на Любовта или Центъра на Изобилието, усещанията могат да допълват щастието ви като част от потока на вашия живот, тук и сега.

Въпреки че сексът е усещането, към което много хора са пристрастени най-силно, той не е единствената ни зависимост на второто ниво. Ние си казваме, че можем да намерим щастие чрез вкуса на храната, звука на музиката, в присъствието на специално обкръжение от вещи и хора във впечатляващия ни дом, при възприемането на филми и пиеси, и т. н. Стремежът към щастие чрез усещания ни поддържа безкрайно заети, но никога нищо не е достатъчно, докато вие самите не постигнете тази достатъчност в себе си. Когато вие самите станете „достатъчни" посредством висшето съзнание, всичко може да ви носи радост и да бъде част от великолепната драма на вашия живот. Нищо друго няма да ви помогне, а насладата, която търсите, ще ви се изплъзва дотогава, докато страстно се стремите към нея. След като издигнеше зависимостите си на по-високо ниво - в предпочитания, всичко ще ви радва.

Когато съзнанието ви е насочено главно към осигуряването на сетивните модели, от които сте зависими, вие ще имате повече енергия, отколкото при нивото на центъра на сигурността. Ще сте с повече хора и ще се нуждаеше от по-малко сън. Човек, жаден за секс, определено създава повече енергия, отколкото онзи, който се безпокои за своята сигурност. В действителност онзи, които е здраво привързан към нивото на сигурността, по всяка вероятност ще изпитва желание да спи по всяко време на нощта. По този начин стремежът към щастие чрез усещанията е крачка напред в сравнение със стремежа към щастие на нивото на центъра за сигурност на съзнанието. Но мъдростта, покоят и ведростта все още не могат да бъдат достигнати.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

луд
Където ви видим там ще си плюете зъбките, сектанти гнусни. Всички ви знаем на кого слугувате. Давайте си парите на измислени "гурута" да си пълнят гушите от Вас. Жалки хора сте вие и добре, че сте се "отъждествили" с това течение, такива в обществото не ни трябват, живейте си по паланките
Ира Занкова
Да четеш и мислиш е едно,да го преживееш и приемеш съвсем друго.Света и ти хем сте същите,хем нямате нищо общо с преди...! Само не разбрах....кой знае...кой знае ?
Ili
Syper
mitko
brawo..
Виж още отзиви
Коментирай
loading...