PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Пътища към по-висше съзнание

Пътища към по-висше съзнание

  1. Пътища към по-висше съзнание
  2. Път 1: Освобождаване от зависимостите
  3. Път 2: Зависимостите създават илюзии
  4. Път 3: Промяна на зависимостите
  5. Път 4: Всичко е тук и сега
  6. Път 5: Отговорност за действията
  7. Път 6: Приемане на действителността
  8. Път 7: Отваряне към хората
  9. Път 8: Любов и състрадание към другите
  10. Път 9: Общувайте, когато сте любящи
  11. Път 10: Успокояване на ума
  12. Път 11: Използване на седемте центъра
  13. Път 12: Всички вървят по този път

Път 1: Освобождаване от зависимостите

Защо зависимостите разрушават щастието? Съществува ли безобидна зависимост? Не може ли да имаме поне една такава зависимост? Няма ли добри зависимости като необходимостта от любов, знание или растеж на съзнанието?

Разбира се, можеше да имате една или няколко зависимости - колкото поискате, но за всяка една вие плащате със загуба на щастие. Тъй като всяка зависимост е задвижвана от пълния тласък на вашите емоции, от време на време тя ви поставя в положение на емоционална борба със себе си и с другите. Това състояние доминира над съзнанието ви и ви пречи да възприемате ясно. Зависимостите ви разграничават от другите, понеже ги оценявате незабавно според начина, по който вие се отнасяте към тях. Зависимостите не са ви нужни, понеже можете да правите същите неща и да се радвате на същите жизнени преживявания на основата на независимостите. Висшето съзнание прави достъпно за вас всяко прекрасно преживяване, което животът ви предлага.

Всичко в света наоколо непрестанно се изменя. Телата и умовете ни постоянно се променят. Тези промени, миг след миг, месец подир месец, година след година въздействат на способността ни да поддържаме ритъма на живота си съобразно условните зависими модели на желанията и очакванията. Така ние се оказваме впримчени в практически безкрайни ежеминутни усилия да приспособим външния свят към нашите зависимости. И това усилие в крайна сметка е винаги безплодно. Никой никога не е притежавал достатъчно сила, престиж или знание, за да преодолее основния жизнен принцип: винаги нещо се печели и нещо се губи.

Функционирането на чувствата на нивото на низшето ни съзнание е такова, че дори ако удовлетворим голяма част от зависимостите си през деня, онази от тях, която не е била задоволена, ще „настоява" в съзнанието ни и ще ни причинява нещастие. Просто няма начин тя да надделее в битката на нашите зависимости. Няма зависимости без нещастие, въпреки че при по-висшите от тях (свързани с любовта и съзнателното израстване) вие изживявате по-малко страдание, отколкото при тези от по-ниските нива, свързани със сигурността, усещанията и силата.

Колкото по-дълго поддържате своите зависимости, толкова повече вашият фин биокомпютър - умът ви - ще бъде доминиран от напразния опит да ви помогне в стремежа ви към щастие чрез манипулиране на света край вас, приспособявайки го към вашите зависимости. Ум, доминиран от зависимостите, не е способен да се настрои към по-висшите вибрации на заобикалящите ви хора и неща. В такива случаи той прилича на барабанчик, който свири прекалено шумно и така може да ви попречи да чуете нежния звук на цигулките и флейтите от симфонията. За да се потопите изцяло в настоящия момент, трябва да сте способни да възприемете всички инструменти от оркестъра. За да пребивавате в красотата на висшето съзнание, необходимо е да възприемате едновременно и по- очебийните, и по-фините аспекти на околния свят. Зависимостите не са нещо лошо - те просто ви струват твърде много, причинявайки ви загуба на възприемчивост, мъдрост, ефективност и щастие.

Зависимостите неминуемо причиняват нещастие - рано или късно. Предпочитанията - никога. Когато зависимостта ви бъде удовлетворена, вие чувствате моментно удоволствие, облекчение или безразличие. Когато предпочитанието не бъде удовлетворено, вие просто оставате безразлични - това е било само едно предпочитание. Но когато бива удовлетворено, то допринася за красотата на живота ви. Егото ви и рационалният ви ум не трябва да отбраняват източника на вашето удовлетворение, защото вие не сте зависими от него по отношение на щастието си. Издигането на зависимостите ви до състояние на предпочитания (или елиминирането им, ако не могат да прибавят радост в живота ви) - ето тайната на Живата Любов, за да бъдете радостни и да изпитвате любов през цялото време. Практическото правило за успешен старт по пътя към висшето съзнание е да си позволите да изпитате само емоционално поддържаните потребности относно физическите нужди, каквито са въздухът, храната или подслонът при студ; всички останали зависимости са болезнени!

Единствено емоционалното ви програмиране определя дали някоя житейска даденост е зависимост или предпочитание. Вие трябва да разбирате ясно, че когато дискути- раме отказа от зависимост, ние просто имаме предвид да препрограмирате онази част от вашия ум, която ви прави неспокойни, травмирани и нещастни, когато желанието ви не бъде изпълнено. Жизнените ви модели или могат, или не могат да бъдат променени, когато издигнете зависимостите си до предпочитания. Изключително важно е да осъзнаете, че израстването, което описваме, лежи изцяло в препрограмирането на вашето автоматично емоционално програмиране; не е задължително то да промени външните ви действия. Вие можете да правите нещо, което предпочитате, дотогава, докато не се почувствате зависими. Защото, когато не сте зависими, действията ви ще носят мъдрост и цялостност.

Някои зависимости са по-скъпо струващи от други, когато цената се измерва в загуба на щастие. Страстта да имаш пари в банковата си сметка може да донесе по-малко удовлетворение от страстта да притежаваш научна степен... Но и двете зависимости ви държат в постоянно състояние на стрес, и двете доминират съзнанието и възпрепятстват пълното ви настройване към прекрасния спектър на околния свят. И разбира се, не е нужно да сте зависими от парите или знанието, за да ги придобиете. Вие можете да изберете да имате пари или знание (или нещо друго) и тогава, и само тогава ще сте в състояние напълно да се радвате на онова, което реката на вашия живот ви носи чрез парите и знанието.

Следователно, не външните обстоятелства определят вашите зависимости; единствено вътрешното ви програмиране трябва да бъде променено. И чудесното е, че е напълно във възможностите ви да го направите, въпреки досегашните ви опити безуспешно да манипулирате външния свят, пригаждайки го към вашите зависимости. Ще заживеете в хармония със себе си, когато елиминирате зависимостите си и използвате времето си за осъществяване на целевия избор на основата на предпочитанието.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Магда

Написано с любов, нежност и проникновено разбиране за човешката природа. Все едно говори ангел, тук липсва всякаква осъдителност и желание за контрол. Терапевтичен текст.

росица
добре де хубаво що имаме зависимости. според у4ени които се занимават с тези неща казват 4е зависимостите се саздават когато малкото дете не е полу4ило адекватна грижа от стрАНА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.И ЗАТОВА НИЕ В ОНОВА НЕВРъСТНО ВРЕМЕ ЗАМЕСТВАМЕ ЛИПСВАЩАТА ГРИЖА Със зависимост.от това следва 4е от да се ходи на у4илище не се поумнява.щом ума се усилва и намалява според това дали имаме зависимост или не.
Samo krasota tozi text palen s vazmojnosti i nie moje bi niama da imame vremeto za da sms naistina razbrani..Az varvia napred i mislia 4e sam po mois pat.Goliama radost kogato samo po4uvstvam vibratiata Tam niakade okolo men...Neka viarvame i tova e n'ai golemia podarak koito mojem da si napravim.Ne 4akaite da badete razbrani.Izberete patia si !!!
Анонимен
MNOGO TO4NO I QSNO KAZANO...NO DOKATO NI RAZBERAT NIE 6TE YMREM....
Niki Kanchev
Da se radvash na nastoqsheto saznatelno, e tolkoba lesno i priqtno zanimanie, ako ste zabravili kak se pravi - idete na nqkoq detska ploshtadka i bezgrijno igraeshtite deca she vi go peipomnqt !!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...