Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Съзнание  »  Висше съзнание  »  Разпознаване на зависимостите  »  Приемете действителността с разбиране

Разпознаване на зависимостите

Разпознаване на зависимостите

Приемете действителността с разбиране

Важно е да приемате искрено и убедено, че любовта и разширеното съзнание са напълно достатъчни да ви дадат всичко, от което се нуждаете в живота. Например ако предпочитате да ви сервират кафето изстудено, вие може да изпитате доминиращото желание да помогнете на приятеля си да си спомни да прибави малко вода в кафето ви, тъй че да можете да го пиете веднага. Ако той или тя забравят това, възможно е да изразите раздразнението си, за да им помогнете да си спомнят, но така вие нарушавате собствения си мир и спокойствие. Ще нарушите също и техния мир и спокойствие. И в допълнение ще създадете двойственост и отчуждение, които разреждат бавно чувството на любов, носещо радост в отношенията ви Кажете си, че ако обичате този човек и ако внимателно и с любов му напомните за онова, което предпочитате, той рано или късно ще си го спомни и вече ще прави кафето ви точно по начина, по който го желаете. Далеч по-добре е за вас , тук и сега, кротко да станете и да сложите малко вода в кафето си, отколкото да попадате в отчуждаващо емоционално поведение. Напомняйте си, че усвоените в навици за контрол и доминиране никога не са били достатъчни, за да ви позволят да откриете любовта, мира и спокойствието, които бихте желали в човешките си взаимоотношения. Напомняйте си при всяка възможност, че любовта и разширеното съзнание могат да са ви достатъчни, но те трябва да бъдат дълбоки и искрени и да произтичат от вашата вътрешна същност.

Висшето съзнание никога не би ви посъветвало да бъдете въвличани в затруднени положения, сходни с проблемите на останалите. Вие само се учите да обичате другите хора безусловно, независимо от това какво казват или правят те. Вие сте упълномощени да извършвате своя собствен избор и можете да насочвате лодката си по реката на живота по какъвто начин пожелаете. Просто гледайте да не се блъснете в лодките на останалите.

Предположете, че приятелката ви Мери с удоволствие приготвя супа от риба и слага много пипер, за да стане люта и пикантна. Допуснете също, че вие не обичате рибената супа с толкова много пипер. Прилагайки Седмия Път, съветващ ви да се свързвате с чувствата си, вие й казвате, че не харесвате супата така приготвена. Предположете, че Мери отвърне, че е по-добре да се слага пипер по време на готвенето за по-доброто смесване на подправките. Ако реагирате от нивото на силата на съзнанието, вие ще се впуснете да доказвате, че е по-вкусно, ако пиперът се добавя след готвенето според вкуса на всеки един. Тогава Мери ще отрази раздразнението ви и скоро любовта, мирът и спокойствието ще ви напуснат за известно време. Ако Мери приеме опита ви да доминирате в ситуацията според вътрешния ви модел, тя може да изхвърли пипера, но да почувства съпротива спрямо вас. Вие ще получите по-малко пипер с ястието си, но заедно с това вероятно и по-малко любов.

Сега предположете, че се отнасяте към проблема с пипера в супата от позицията на цялостното разбиране, че любовта и разширеното съзнание са винаги достатъчни.

Преди вие сте изразявали мнение как пиперът ви пречи да се наслаждавате на супата. Ако Мери отново ви сервира лютива супа, любовта и разширеното ви съзнание ще ви подскаже, че е по-подходящо е да опитате глътка супа, след което да се съсредоточите върху удоволствието от хората, от салатата и всичко останало около вас. Образно казано, просто преведете лодката си покрай скалата внимателно и с любов.

Не допускайте да изразите недоволство, че не можете да се наслаждавате на супата заради черния пипер, понеже това само би бил друг начин за проява на раздразнение. Приемете изцяло факта, че явно не се налага да ядете супа тази вечер, и продължете да се наслаждавате на онова, което ви се предлага. Не допускайте и намек за нещо, което би причинило на Мери неприятно чувство, че вие се жертвате и не ядете супата. Просто се дръжте така, сякаш супата не е била сервирана.

Ако запазите любовта си към Мери дори ако тя не следва молбата ви да не слага пипер, това само показва, че любовта и разширеното ви съзнание ще ви позволят да се наслаждавате на супата без пипер следващия път (понеже Мери е съзнателно същество и ще отбележи, че не хапвате от супата). Тя ще отбележи също, че вие приемате това, и няма да се разстрои. Тя просто ще го приеме такова, каквото е. Мери ще оцени, че не се оплаквате често заради многото пипер. Тя навярно ще почувства, че въпреки предпочитанието й да прибавя пипер в яденето при готвене, би искала вие да харесате супата следващия път. И Мери вероятно спокойно ще пропусне пипера, когато отново приготвя супата. Ако успеете да запазите съзнанието си напълно освободено от центъра на силата, вие ще помогнете на Мери да не бъде уловена от нейния център. И простият факт на подлютяването на супата няма да се усложни поради глупостта на Его-то, което отразявате.

А ако Мери не реши да приготви супата следващия път с по-малко пипер? Вие просто приемате това като част от вашето тук и сега в живота. Не е задължително да ядете супата, когато ви бъде поднесена. Това не е голяма жертва. Може да не се насладите на супата, но се наслаждавате на любовта и спокойствието, които са далеч по-захранващи, отколкото която и да е супа. Вие също така помагате на Мери да се наслаждава на мира, любовта и спокойствието и това е най-големият подарък, който бихте могли да й направите. Ако сте пристрастен към супата и сте искали да се нахраните с нея, бихте могли да излезете и да си купите нещо за обяд. Ще откриете, че любовта ви и нарастващото ви осъзнаване винаги ще ви дават оптималните начини да маневрирате относно проблемите си или любящо да ги елиминирате.

Помнете винаги, че по-осъзнат е онзи, който е по-гъвкав, който избягва установените модели и следва всяка жизнена ситуация, така че да не бъде въвличан в разстройстващи го зависимости. Индивидът с развито съзнание твори умиротворен свят, в който да живее. Това може да бъде постигнато независимо дали сте, или не сте с хора, които съзнателно работят за израстването си. Нужни са двама души, за да се появи его-борба. Необходим е обаче само един човек за създаването на мира и любовта, породени от висшето съзнание! Не е необходимо другият да познава Пътя на Живата Любов и да се стреми да препрограмира своите отчуждаващи зависимости. Той може да бъде неприспособим, силово ориентиран, его-доминиран и враждебен. Ако вашето поведение идва от нивото на любовта или от някое друго по-висше ниво на съзнанието, вашата и съзнателна възприемчивост ще ви позволят да следвате всяка ситуация.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 3311

Препоръчани продукти

Коментари за Разпознаване на зависимостите

  1. .

    Ооооо,прекрасен материал,благодаря за ясното изразяване...да,работя по това от скоро...........Добро напомняне!!

  2. 1.

    Всичко точно, но в един момент, си намирам среда в която получавам уважение , обич и разбирсне.А с Мери започваме да се виждаме единствено в неутрална обстановка, все по-рядко. Все по-рядко защото Мери е заменила черният пипер с разговори насочени единствено и само към нея. Понеже години наред съм проявявала тактичност в един момент установяваш, че за някои хора слагането на черен пипер е по-важно от това да се чувстват всички добре. След постоянно смиренио приемане на такива ситуации, започват да те възприемат като човек , който изтърпява абсолютно всичко , като удобна даденост, като пантоф.. Съгласна съм с изложеното горе, но не съвсем. Баланс не виждам. Най-добре е да се каже на Мери с благодарност, че предпочиташ супата без пипер!

Подобни статии

Рационалният ум

Рационалният ум

За мнозинството хора животът е борба между външния свят и тяхното Его,  доминирано от сигурността, у...
Живата любов и децата

Живата любов и децата

Детето може да бъде голям учител в пътуването ви към висшето съзнание. Малкото дете е в състояние да...