Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Съзнание  »  Висше съзнание  »  Разпознаване на зависимостите  »  Напрежението е знак за зависимост

Разпознаване на зависимостите

Разпознаване на зависимостите

Напрежението е знак за зависимост

Да допуснем, че изпитвате раздразнение, ако някой ви помоли да повторите нещо, което току-що сте казали. Его-то въвлича съзнанието ви на нивото на силата посредством мисълта, че ако другият човек ви беше оказал достатъчно внимание и беше разбрал важността на вашите думи, той би трябвало да е способен да чуе онова, което сте изрекли ясно още първия път. В този случай Его- то ви казва, че е важно другият да се научи да ви уважава достатъчно, за да му помогнете да подобри навика си да внимава. В този момент Его-то ви не ви позволява да си спомните, че напрежението ви е сигурен знак за зависимост (в този случай спрямо силата) и че вие създавате двойственост и отчуждение между себе си и другия човек. Всички ние от време на време молим хората да повторят казаното вече от тях. Следователно, другият само прави нещо, което всеки от нас върши често. Обаче ако отвикнем от Центъра на Любовта, ние не бихме почувствали раздразнение - просто бихме повторили онова, за което сме помолени.

ДА СЕ РАЗСТРОЙВАШ
ЗАРАДИ ОНОВА,
КОЕТО НЯМАШ,
Е
ДА ПИЛЕЕШ ОНОВА,
КОЕТО ИМАШ.

Его-то ви може да сметне, че е в състояние да ви въздейства с постоянство, както обичайно и да поддържа Центъра на Силата на съзнанието, като изопачи някои от Пътищата. В моментите, когато грубият ви тон създава отчуждение и разделение, понеже заплашвате другия като различен от вас, Его-то може да ви съобщи, че в действителност вие предлагате подарък на другия, давайки му шанса да приложи Третия Път:

Посрещам с радост възможността (дори ако е болезнена), която животът всеки ден ми предлага, за да осъзная зависимостите на съзнанието си, които трябва да препрограмирам, за да се освободя от неестествените емоционални модели, които си налагам.

Его-то ви би могло дори да призове Дванадесетия Път, за да извини двойствеността, която вие създавате, казвайки си, че сте едно пробудено същество, което е тук, за да учи приятелите си да се вслушват по-осъзнато в мъдрите му думи. Но това, разбира се, би следвало да се види като изопачаване на Дванадесетия Път. Този Път не ви товари с бремето на ролята ви на Бог за благото на другите! По-скоро той ви казва: „Аз възприемам всекиго, включително себе си, като пробудено същество, което е тук, за да придобие своето рождено право, постигайки нивата на висшето съзнание за безусловна любов и единност. „ Вие обичате другите и им служите като пробудено същество, вършейки онова, за което те ви помолят. Ако някой ви помоли да повторите нещо, вие го повтаряте. С други думи, вие се отнасяте с всеки един като със същество, което е тук, за да помогне и на вас да осъзнаете зависимостите си и да се освободите от тях. Въздържайте се да позволявате на Его-то си да ви вменява ролята на псевдо-гуру, който е упълномощен да доминира или да учи другите.

Когато съзнанието ви е доминирано от по-ниските три нива, естественият поток на вашата индивидуалност най-добре ще учи останалите. Най-важно е да разберете, че всеки опит да играете Бог и съзнателно да учите другите чрез преднамерена проява на дуалистични опитности може да спъне растежа на съзнанието ви. Това ще доведе до отчуждение между вас и другите хора.

С израстването ви към по-висшите нива на съзнание, вие интуитивно ще чувствате кога някой е отворен за съвети по отношение на съзнателното си развитие. Вие или ще изчакате, докато осъзнаете ясно тази отвореност, или ще бъдете помолен да се проявите като учител. И дори тогава вие би трябвало да казвате на хората само онова, което вече са готови да чуят и могат да разберат напълно. Ако те започнат да проявяват нервност или постоянно раздразнение, ще знаете, че не действате от нивото на висшето съзнание, даващо само онова, което другият е готов да чуе. Когато условието за „готовността да се слуша" е очевидно, даваното от вас се приема тъй естествено, че човекът до вас изпитва чувството сякаш той самият е мислил същото. В действителност, собствената му готовност да възприема преживяването и той започва да приема в степен, съответстваща на информацията на „даващия".

Помнете винаги, че Дванадесетте Пътя постепенно и продължително ще ви водят към изцяло омиротворяващи и любящи пространства, независимо какво правят или казват хората край вас! Ако предпочитате нещо да е различно от начина, по който то съществува, тогава приемете познанието, че любовта и разширеното съзнание са абсолютно достатъчни, за да ви водят към оптималното радостно изживяване на живота ви. Вашите усилия, напрежение и доминиране могат да променят само външно начина, по който хората чувстват и действат. Нужно е да осъзнаете дълбоко, че тези повърхностни промени са винаги придобивани с тежката цена на отчуждаването и нещастието. Вашият натиск носи винаги само временни промени в поведението. Тъй като истинската любов изисква безусловното приемане на другия човек, вие показвате че не го обичате, защото имате условия, които той трябва да изпълни, преди да можете да го обичате.

Когато сте в състояние да обичате някого само ако той е способен да действа по начина, отговарящ на вашето зависимо програмиране, вие третирате другия като обект за манипулиране. В детството си навярно сте изпитали много от доминиращото поведение на родителите си. Сега вашето его-поддържано програмиране по зависим начин се съпротивлява на доминирането на „натрапниците" в живота ви. Разбира се, израствайки към по-висше съзнание, вие препрограмирате дори тази отхвърляща силата зависимост, така че доминиращото поведение на другия бива видяно с разбиране такова, каквото бива улавяно в Третия Център на съзнанието. По този начин вие избирате общуването, което смятате за полезно; останалото оставяте да отмине и най-важното - повече не отразявате огледално глупавите зависимости на другия човек.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 4652

Препоръчани продукти

Коментари за Разпознаване на зависимостите

  1. .

    Ооооо,прекрасен материал,благодаря за ясното изразяване...да,работя по това от скоро...........Добро напомняне!!

  2. 1.

    Всичко точно, но в един момент, си намирам среда в която получавам уважение , обич и разбирсне.А с Мери започваме да се виждаме единствено в неутрална обстановка, все по-рядко. Все по-рядко защото Мери е заменила черният пипер с разговори насочени единствено и само към нея. Понеже години наред съм проявявала тактичност в един момент установяваш, че за някои хора слагането на черен пипер е по-важно от това да се чувстват всички добре. След постоянно смиренио приемане на такива ситуации, започват да те възприемат като човек , който изтърпява абсолютно всичко , като удобна даденост, като пантоф.. Съгласна съм с изложеното горе, но не съвсем. Баланс не виждам. Най-добре е да се каже на Мери с благодарност, че предпочиташ супата без пипер!

Подобни статии

Рационалният ум

Рационалният ум

За мнозинството хора животът е борба между външния свят и тяхното Его,  доминирано от сигурността, у...
Живата любов и децата

Живата любов и децата

Детето може да бъде голям учител в пътуването ви към висшето съзнание. Малкото дете е в състояние да...