PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Висше съзнание

Седемте центъра на съзнанието

  1. Седемте центъра на съзнанието
  2. Център 1: Сигурност
  3. Център 2: Усещания
  4. Център 3: Сила
  5. Център 4: Любов
  6. Център 5: Изобилие
  7. Център 6: Осъзнатост
  8. Център 7: Космично съзнание

Седемстепенната скала, ще ви позволи да оцените вашия начин на израстване към висше съзнание. Тази скала съдържа три ниски центъра на съзнанието - Сигурност, Усещане и Сила, и четири по-висши - Любов, Изобилие, Осъзнатост и Космично Съзнание.

Тези Центрове действат като филтри, генериращи вашето специално лично преживяване на тук и сега в живота ви. Информацията, навлизаща в биокомпютъра ви чрез зрението, слуха, другите сетивни рецептори, паметта и мислите, създадени от рационалния ум, се обработва посредством вашето програмиране. Тези програми определят вашето уникално преживяване на тук и сега. Емоционалните центрове на мозъка подбуждат разнообразни чувства, извикани от зависимото ви програмиране. Това от своя страна захранва и усилва личния ви енергиен поток и мисловни модели.

Ниските три центъра на съзнанието са били развити във връзка с оцеляването от периода на джунглата в еволюцията на нашия вид. Най-общо казано, автоматизираните приоритети на осъзнаване при животните налагат първо да се провери идващата информация във връзка с безопасността, на второ място - инстинктите за храна и секс и трето - степента на силата, с която животното се идентифицира. Например, когато котката се наслаждава на храната, неочакван шум може внезапно да активира защитното съзнание, което подготвя животното за автоматичната реакция „бий се или бягай". Всичко това се прави на автоматична основа, без съзнателна мисъл.

Независимо от факта, че потенциалът на висшето съзнание ни е достъпен, след като сме преминали детството, ние често оставаме впримчени в тези автоматизирани отклици на защитното, сетивно и силово съзнание. Например, когато използваме програмирането си за сигурност, ние автоматично задвижваме преживяването на страх. Ако не постигнем желаното усещане, ние автоматично задвижваме чувството на разочарование. И ако нашата сила, гордост и престиж бъдат засегнати, то ние като автомати задвижваме незабавно преживяването на гняв, враждебност, раздразнение и т. н. Често комбинираме два или повече от тези филтри едновременно, за да създадем личната си представа за новия момент.

Едно от предимствата на седемстепенната скала на съзнанието е, че ви позволява да видите своите проблеми в перспектива, тъй че да можете да изберете кои филтри да използвате при преживяването. Този съзнателен избор на програмите не е възможен за малкото дете или за животното. Малките деца и животните са впримчени в автоматичното си програмиране. Да видите ясно проблемите си, означава да сте освободени от тях, за да не проявявате принудително автоматичните рефлекси на прародителите ни от джунглата.

Положителен аспект в скалата на съзнанието е фактът, че всеки път, когато правите стъпка нагоре по скалата, вашият живот ви се отплаща с:

  1. Повече енергия
  2. По-пълноценен контакт с хората
  3. Повече радост

Важен отличителен белег на трите ниски центъра е, че вие никога не сте в състояние да постигнете достатъчно радост в живота си задълго, когато са в действие защитните, сетивните и силовите филтри, интерпретиращи вашето ежедневно тук и сега. Можете да използвате тези филтри, за да постигнете ограничен напредък в живота си. Но от милиардите хора, живели досега на земята, никой не е изживявал достатъчна сигурност, достатъчно удовлетворяващи усещания и достатъчно власт, за да се чувства постоянно щастлив и осъществен. Преживяването на достатъчността е налице едва тогава, когато започвате приоритетно да захранвате съзнанието си от Четвъртия Център - Центъра на Любовта.

Причината, поради която ниските центрове не могат да ви захранват достатъчно е, че те предизвикват постоянно изопачаване при възприемането на хората и жизнените ситуации. Тези центрове не ви позволяват да обичате безусловно и ви карат да се отнасяте към хората така, сякаш са обекти, а не живи същества като вас. Те ви принуждават да прахосвате енергия в бягство към или от ситуациите. Тези нисши центрове ви подчиняват едновременно на многобройни зависимости, влизащи взаимно в конфликт и изискващи от биокомпютъра да реагира с емоционална превъзбуда. Пренатоварено от конфликтните потребности на зависимостите, които не биват удовлетворени, преживяването на тук и сега е умъртвено от потискане, безпокойство, депресии и униние. Тези емоции биват използвани от вашия биокомпютър, за да ви потисне и да ви попречи да не бъдете разкъсани от конфликтните потребности, желания и очаквания, които вашето съзнание, свързано със сигурността, усещанията и силата, е създало.

Би трябвало да припомним, че животът в джунглата често излага нейните обитатели на заплахата от внезапна смърт. Ние имаме красива бяла котка, която мърка и е много гальовна към хората в къщата. Когато обаче тази котка излезе навън в задния двор, тя се мята, дебне и убива птички, ако може. Автоматичният рефлекс към жертвата наблизо трябва да изпълнява агресивната функция на оцеляването на животното от джунглата.

Нервната ни система е била развивана в продължение на милиони години, за да се справя с подобна мигновена заплаха за живота. Навярно е минало достатъчно време, откакто ние с вас сме били действително застрашавани от незабавна смърт. Но тези защитни механизми на джунглата остават заложени в нашите биокомпютри. Те могат да са ви полезни, ако сте например в лодка, която се е преобърнала и трябва да преплувате цяла миля до близкия остров. Тази заплаха за живота ви, която се задейства от ниските центрове на съзнанието, би предизвикала реакцията на вегетативната ви нервна система. Това би ви позволило да плувате по начин, по който никога преди не сте го правили. Но в около 99 процента от нормалните ви делнични взаимодействия с хората и ситуациите край вас тези емоции на страх, разочарование и гняв не са полезни, понеже не ви позволяват да получите повече наслада и ефективност от живота си. Например ако някой ви критикува, вашият гневен отклик ще ви донесе навярно допълнително неодобрение - „материал", който бихте отхвърлили, ако просто можехте съзнателно да чуете критиката и да я игнорирате, ако не е уместна, или пък да я използвате, ако е правилна.

Седемте Центъра на Съзнанието би трябвало да ни служат като средства за растеж, а не като допълнителен начин да се критикуваме, създавайки си комплекси на неадекватност или малоценност. Не е нужно да упреквате себе си, ако сте останали на ниво три на съзнанието, планирайки да прекарате деня на ниво четири. Никоя част от Системата на Живата Любов не би трябвало да се използва пристрастено, за да създава очаквания, принуждаващи ви да се нахвърляте срещу себе си, да се мъмрите и оплаквате, или пък да го вършите спрямо някой друг.

Пътят на Живата Любов действа най-добре, ако вие просто не се отклоните от него и отбелязвате по спокоен, приемлив, медитативен начин къде се намирате във Всеки следващ момент. И помнете, че там, където сте, е най-доброто място за вашия съзнателен растеж. Просто отбелязвате какво се случва в ежеминутния поток на вашето съзнание, наблюдаван от благоприятната позиция на Методите на Живата Любов. Всеки път, когато прилагате един от Методите на Живата Любов, ще откриете, че ставаше по-умиротворени и любящи в ситуации, които преди биха ви разтърсили емоционално, разстройвайки и вас, и другите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

луд
Където ви видим там ще си плюете зъбките, сектанти гнусни. Всички ви знаем на кого слугувате. Давайте си парите на измислени "гурута" да си пълнят гушите от Вас. Жалки хора сте вие и добре, че сте се "отъждествили" с това течение, такива в обществото не ни трябват, живейте си по паланките
Ира Занкова
Да четеш и мислиш е едно,да го преживееш и приемеш съвсем друго.Света и ти хем сте същите,хем нямате нищо общо с преди...! Само не разбрах....кой знае...кой знае ?
Ili
Syper
mitko
brawo..
Виж още отзиви
Коментирай
loading...